Samenwerking naaiatelier en kringloopwinkel

Kringloopwinkel 2Switch Doesburg en Naaiatelier Kieskleurig zijn beide gericht op duurzaamheid. Deze organisaties gaan nu kijken waar ze elkaar kunnen versterken en zijn een pilot begonnen. Anderstaligen kunnen nu ook goed de mogelijkheden zien om bij 2Switch aan de slag te gaan.

2Switch

2Switch is een maatschappelijke onderneming. Als bedrijf draagt zij bij aan een betere, meer duurzame woon-, leef- en werkomgeving van mensen. 2Switch is actief op het gebied van mensontwikkeling, hergebruik van goederen en met klussen in en om de woning.

Met de kringloopwinkels, waaronder die in Doesburg, wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan verlenging van de levenscyclus van heel veel herbruikbare goederen. Zo wordt de afvalberg verkleind en bijgedragen aan verbetering van de leefbaarheid.

Als werkleerbedrijf wordt extra begeleiding en ondersteuning geboden aan die mensen uit onze maatschappij die daarmee hun positie met passende arbeid fundamenteel en duurzaam kunnen verbeteren. In een prettige en stimulerende omgeving kunnen zij het beste uit zichzelf halen.

2Switch heeft in de loop van de jaren de krachten gebundeld met diverse organisaties en is op die manier uitgegroeid tot een sterke speler op het gebied van leerwerktrajecten, kringloop, wijkaanpak en recycling. Tot de samenwerkingspartners horen diverse gemeenten, afvalverwerkingsbedrijven en scholen. Nu is er ook een samenwerking met Naaiatelier Kieskleurig.

Kieskleurig

Het atelier Kieskleurig startte in april 2019 in een garage van één van de vrijwilligers uit Doesburg die Kieskleurig heeft opgestart. Er kwamen meer mensen bij van verschillende culturen en deze ruimte werd al snel te klein. Naaiatelier Kieskleurig verhuisde meerdere malen naar grotere onderkomens, maar het doel bleef hetzelfde: gemengde culturen verbinden en hen de Nederlandse taal en cultuur te leren. Daarnaast leren ze naaien op een naaimachine, breien en haken. Uiteraard is het belangrijk dat anderstaligen integreren, zodat ze zich thuis zullen voelen.

Naaiatelier Kieskleurig actief bij 2Switch Doesburg

Sinds 1 mei jl. is Kieskleurig, het naaiatelier voor anderstaligen, actief bij 2Switch op industrieterrein Beinum West in Doesburg. Beide organisaties zijn een pilot begonnen om te kijken waar ze elkaar kunnen versterken.

De mensen die graag bij 2Switch komen winkelen zijn mensen die bijzondere items zoeken, maar ook die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Waarom nieuw kopen als er goede tweedehands artikelen bestaan, zodat er minder hoeft te worden verbrand. Bovendien is het veelal gunstig voor de portemonnee. Het naaiatelier maakt alleen maar artikelen die gemaakt worden van stoffen en materialen die anders de verbrandingsovens ingaan. Nu worden er nieuwe artikelen van gemaakt zoals sierkussens, kleurrijke vlaggetjes, geurzakjes, zadeldekjes, mondkapjes, schorten en slabbetjes.

foto’s: Wilma ter Horst

De anderstaligen die bij het naaiatelier actief zijn willen graag de Nederlandse taal en cultuur leren maar tevens willen ze graag leren naaien en of handwerken. Bij 2Switch zijn ook steeds meer anderstaligen aanwezig om stage te lopen of werkervaring op te doen. Door nu deze pilot te draaien zien anderstaligen ook de mogelijkheden om bij 2Switch aan de slag te gaan.

Veel anderstaligen willen hier een nieuw bestaan opbouwen en realiseren dat onze samenleving heel anders functioneert dan het systeem dat ze kennen uit hun geboorteland. Ze willen graag contact maken met Nederlanders zodat ze zo spoedig mogelijk kunnen integreren in de Nederlandse samenleving. Het naaiatelier Kieskleurig en 2Switch bieden hen nu deze kans.

Ook biedt het naaiatelier mogelijkheden aan voor het herstel van kleding en textiel en gedurende de pilot kunt u terecht bij het naaiatelier locatie 2Switch Doesburg. Voor meer informatie over het naaiatelier kunt u mailen naar info@mooiduurzaamdoesburg.nl of naar 2Switch via doesburg@2switch.nl.

Openingstijden


Maandag t/m vrijdag: 10:00 – 18:00 uur
Zaterdag: 10:00 – 17:00 uur
Zondag: gesloten

Adres


Kringloopwinkel 2Switch Doesburg
Leigraafseweg 29
6983 BR  Doesburg

Let op:
gewijzigd adres sinds juni 2019
(zo’n 100 meter van het oude pand)

Ook Tahira uit Drempt
zet haar kwaliteiten in

Enkele weken terug plaatsten wij het bericht ‘Nieuw in Drempt: Nanno Naaiatelier’. Eigenaresse Tahira Muneer gaat vanaf zaterdag 22 mei ook met haar kwaliteiten wekelijks naaien voor Kieskleurig bij 2Switch in Doesburg. Van maandag tot en met vrijdag is haar eigen atelier aan Ds. de Graaffweg 16 geopend.

Deze pagina delen met je vrienden ...