Nieuw in Drempt: Nanno Naaiatelier

Sinds 2018 woont het gezin Muneer in Drempt. De grimmige omstandigheden in het thuisland Pakistan waren de aanleiding om hun heil ergens anders te zoeken. Moeder Tahira (44) is naaister met meer dan 25 jaar ervaring en wil heel ons dorp én omgeving laten weten dat men bij Nanno Naaiatelier terecht kan voor alle naaiwerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan kledingreparatie, naaiwerk en verstelwerk. Tahira staat ook open voor het naaien van artikelen die verkocht kunnen worden in winkels en webshops. Daarnaast is ze gespecialiseerd in het maken van kleding van het Midden-Oosten.

Gevlucht uit Pakistan

De Islamitische Republiek Pakistan ligt in Zuid-Azië en grenst aan de landen India, Afghanistan, Iran en China. Pakistan heeft meer dan 233 miljoen inwoners en staat op de vijfde plaats in de lijst van landen naar inwonertal.

De islam is in dit land de staatsgodsdienst. In de grondwet is vastgelegd dat deze religie in alles moet worden ondersteund. 96% van de bevolking volgt dan ook de islam. Onder de overige inwoners zijn Ahmadimoslims en niet-moslims. Deze groepen worden vervolgd, gediscrimineerd of zelfs gedood.

Vanwege het afwijkende geloof is Abbas Muneer zo’n twintig jaar geleden gevlucht uit zijn geboorteland, op zoek naar een nieuw veilig thuis. Zijn vrouw en pasgeboren kind moest hij in eerste instantie achterlaten. Zij waren op dat moment nog betrekkelijk veilig door de bescherming van familieleden. Eenmaal als vluchteling in Nederland aangekomen, verbleef Abbas Muneer tien jaar lang in asielzoeker centra.

Hereniging van het gezin

Na een inburgeringscursus, het vinden van werk in de installatietechniek en een woning in Westervoort kon Abbas weer worden verenigd met zijn vrouw Tahira en zoon Kamal. Al snel daarna werd een tweede zoon geboren. Hij kreeg de naam Rameez.

In de loop van de jaren werden in de omgeving diverse sociale contacten gelegd. In eerste instantie waren dit andere gevluchte Pakistanen. Maar door zich voor iedereen open te stellen, volgden ook al snel Nederlandse mensen.

Dankzij een goede baan werd het zelfs mogelijk om in 2018 een eigen huis te kopen. In Voor-Drempt werd het huis van de familie Hamer aan de Ds. de Graaffweg 16 gekocht. Zoon Rameez ging direct naar basisschool De Klimtoren.

De start in Drempt verliep slecht. Abbas verloor zijn vaste baan en kreeg hernia. Hij is vorig jaar geopereerd, maar heeft nog steeds te stellen met zenuwverlammingen. Het lopen gaat daardoor slecht. De artsen hopen dat hij met hulp van een brace en revalidatie in twee jaar tijd weer hersteld zal zijn.


Ondersteuning ‘Kieskleurig’

Als ‘anderstaligen’ kwamen ze in contact met Desiree Kester en Antoinette Hovingh uit Doesburg. Zij startten in april 2019 het naaiatelier Kieskleurig. Het doel van het atelier is om gemengde culturen te laten verbinden en hen de kans te geven om de Nederlandse taal en cultuur te leren.

Bij Kieskleurig kunnen zowel vrouwen als mannen uit verschillende culturen ook leren naaien op een naaimachine en/of breien en haken. De vaardigheden van Tahira vielen direct op. Niet zo vreemd, want zij behaalde ruim 25 jaar geleden haar coupeusediploma en heeft heel veel praktijkervaring als kleermaakster. Zij werd daarom aangespoord en geholpen om haar meisjesdroom tot werkelijkheid te maken, namelijk het starten van een eigen naaiatelier.


Start als zelfstandig ondernemer

De omstandigheden en aangeboden hulp zorgden ervoor dat Tahira haar ervaring in naaien is gaan inzetten voor extra inkomsten. Onder de naam Nanno Naaiatelier werd de onderneming ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Tot nu toe waren haar bezigheden veelal vrijwilligers- of liefdadigheidswerk, maar nu wil ze er toch echt iets mee gaan verdienen.

Oudste zoon Kamal, die werktuigbouwkunde studeert aan de HAN in Arnhem, is handig met de computer en heeft de website www.nannokleding.nl voor zijn moeder gebouwd.

Nu nog staan de machines vaak op de tafel in de huiskamer. Echter binnenkort wordt het tuinhuisje achter de woning de nieuwe werkplek. Hier is echtgenoot Abbas nu nog mee bezig.

Ook is in de buurt al een reclamefolder verspreid. Niet zomaar een flyer in de brievenbus gestopt, maar afgegeven bij het openen van de deur. Deze persoonlijke kennismaking met Tahira, haar man en naaiatelier zal op deze manier vast en zeker voor meer klandizie zorgen. De eerste reacties zijn ook veelbelovend. Abbas heeft het plan om nog meer mensen in Drempt op deze manier te benaderen, gezien de leuke respons.

Nanno Naaiatelier

Bij Nanno kun je terecht voor alle naaiwerkzaamheden. Dat wil zeggen dat zowel nieuw naaiwerk, verstelwerk als reparatie wordt uitgevoerd.

Denk bij verstelwerk bijvoorbeeld aan het korter maken van broeken, rokken en jurken. Innemen van coupenaden en mouwen inkorten bij colberts en blazers. Maataanpassingen aan bedrijfskleding, trouwjurken en pakken. Elk kledingstuk is dus naar wens te vormen.

Het is ook heel duurzaam om kapotte kledingstukken weer te laten maken als dat nog mogelijk is. Tahira herstelt gaten en scheuren en zet ook zo weer een nieuwe rits in een broek.

Maar ook nieuwe kussenhoezen, dekbedovertrekken en gordijnen naait zij op maat.

Mail naar info@nannokleding.nl of bel naar 06-54 33 62 55 voor al uw vragen en vrijblijvend advies. Of ga gewoon naar Ds. de Graaffweg 16.

Abbas zal veelal het gesprek voeren, omdat hij de Nederlandse taal (nu nog) beter beheerst. Tahira is ingetogen, misschien zelfs iets verlegen, maar zeer vriendelijk. Zij wil ook onze taal beter leren spreken, volgt lessen hierin, maar van contact met meer Nederlanders zal ze het meeste leren. Het gezin Muneer wil daarom graag óók met u kennismaken!

Kijk hier voor meer bedrijven in Drempt

Deze pagina delen met je vrienden ...