Programma Open Zaterdagen in augustus

De St. Joriskerk aan de Kerkstraat 1 in Voor-Drempt is in de hele maand augustus elke zaterdag geopend tussen 11:00 en 16:00 uur. Tijdens deze dagen kunnen dorpsbewoners en toeristen de kerk met zijn beroemde wandkleden komen bezichtigen en daarnaast ook nog eens genieten van bijzondere exposities.

zaterdag 6 augustus

Bezichtiging kerk, kaarten Garri Jansen t.b.v. Het Rode Kruis en opening expositie André Bikker

Grafisch kunstenaar André Bikker nodigt je uit voor zijn overzichtsexpositie ‘Beelden Spreken’. De officiële opening vindt om 14:00 uur plaats door voormalig predikant van Drempt en Oldenkeppel Dirk Engelage. Deze expositie zal een week lang te zien zijn.

André Bikker en Dirk Engelage ontwikkelden samen een serie over troost. Dirk schreef de poëzie en André brandde daarbij beelden op hout. Deze graVuur techniek is uniek! Het schilderen met vuur op hout is door hem zelf ontwikkeld en heeft inmiddels zijn weg gevonden naar diverse tentoonstellingen en kunst liefhebbers.

De grote monumentale werken van André staan voor het eerst samen in één tentoonstelling. Van de Appeltjes van Oranje, de inzending bij 75 jaar Beatrix, in gegoten in glas tot de Jakobsladder. Het gezamenlijke project Troost zal te zien zijn maar ook zijn Lichtdragers, een serie shirts voor vluchtelingen zijn aanwezig. Ook is er nieuw grafisch werk dat voor het eerst te zien zijn zal zijn.

André Bikker is de eigenaar van De Schilderschool waar vele kinderen, tieners en volwassen van hem teken- en schilderles hebben gekregen. Momenteel werkt hij daar als autonoom grafisch kunstenaar en creatief trainer.

Meer informatie over de expositie is te vinden in ons eerder geplaatste bericht Expositie grafisch kunstenaar André Bikker met poëzie Dirk Engelage.

zaterdag 13 augustus
en zaterdag 20 augustus

Bezichtiging kerk  en schilderijen van Erik van der Heiden

“Al behoorlijk lang (1993) ben ik met olieverf schilderen bezig. Het begon met schilderspullen die in een kamer stonden en ik die maar wat ging proberen. Al snel kreeg ik de smaak te pakken en werden de schilderijen beter en beter. Een echte autodidact kun je zeggen. Vele jaren ben ik op een amateuristisch niveau aardig aan het schilderen geweest. Met bewondering keek ik naar werken van bijvoorbeeld een Henk Helmantel. Wat had ik nodig om dit niveau te bereiken?

Het antwoord was snel gevonden. Ik had daarvoor hulp nodig, hulp van mensen die echt het vak verstaan en de technieken er goed in hebben zitten. Na een zoektocht kreeg ik contact met twee bijzondere mannen. Twee mannen die enorm veel hebben betekend in mijn ontwikkeling als schilder en nu nog steeds enorm veel betekenen. Paul van Ernich en Kees Blom. Wat een schat aan kunde en technieken heb ik aan deze mannen te danken. Met veel inzet en doorzetten en vooral veel doen kan je ver komen zo is gebleken.

Uitgangspunt in mijn werk is een goede techniek, maar belangrijker is naar mijn mening de magie in het schilderij te krijgen. De creativiteit en het gevoel van mijzelf als schilder. Als ik dat wat van binnen bij mij leeft weet vast te leggen op het paneel en de mensen weet te raken, pas dan is een schilderij voor mij echt geslaagd. Dat is wat ik wil laten zien in mijn werk en ik besef dat een schilder nooit klaar is met ontwikkelen. Ik hoop dat ik de wereld mijn gevoel en magie kam meegeven door mijn schilderijen.”

[bron: website Erik van der Heiden]

zaterdag 27 augustus

Bezichtiging kerk en schilderijen van de schilder- en vriendengroep Ars Nostra  

De schilder- en vriendengroep Ars Nostra (opgericht in 2005) exposeert weer een deel van hun werk in de Sint Joriskerk te Drempt.

Onder de inspirerende leiding van Cees Roorda, WildlifeArt schilder, schilderen de leden iedere week een ochtend met elkaar. Meest wordt gewerkt met acryl, maar ook aquarel, potlood en pastel worden soms gebruikt. De technieken en stijlen zijn zeer divers: van zeer realistisch, impressionistisch tot bijna abstract. Datzelfde geldt voor de formaten van de werken: van miniatuurtjes van 3×4 cm tot grote doeken van 1×1 m en meer. En soms iets heel anders zoals b.v. een hapjesplank, of kerstballen en paaseieren.
De onderwerpen: van levensechte vliegen en vlinders, vogels van divers pluimage, (huis)dieren, portretten, landschappen tot statige oude gebouwen en stillevens

Dus weer genoeg te zien.

Deze pagina delen met je vrienden ...