Geen festiviteiten in Drempt tijdens Koningsdag

Op maandag 27 april zouden normaal gesproken allerlei festiviteiten georganiseerd worden door het Oranje comité Drempt. Dan is Koning Willem-Alexander jarig en viert Nederland Koningsdag. Het is de hele dag feest, maar door de coronacrisis is dat dit jaar natuurlijk heel anders.

logo Oranje Comité Drempt
 
Dit jaar in Drempt geen kinderspelletjes, fietstocht en gratis pannenkoeken eten. Ook geen vlag hijsen tijdens ‘het Wilhelmus’ door Muziekvereniging Hummelo en Keppel en geen feestmuziek door de DJ in de feesttent voor het Dorpshuis.


Voorzitter Ivonne Kooij laat namens Oranje comité Drempt weten het natuurlijk jammer te vinden dat er geen activiteiten georganiseerd kunnen worden. Tevens wordt de wens uitgesproken om in 2021 Koningsdag weer in alle gezondheid te mogen en kunnen vieren met alle inwoners van ons dorp.


Hoe zal Koningsdag 2020 er in ons land uitzien?

De Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV) in Nederland heeft Koningsdag 2020 omgevormd naar Koningsdag Thuis (Oranje boven. Oranje binnen!). Zo zal het Concertgebouworkest het Wilhelmus spelen, vinden er verschillende vrijmarkten digitaal plaats en wordt er een thuistoost georganiseerd. KBOV doet een oproep aan iedereen om de vlag uit te hangen op deze dag, voor de jarige koning en voor elkaar. Voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers, voor iedereen die zich inzet voor de samenleving.

Kerkklokken luiden en het Wilhelmus spelen en zingen

Maandag 27 april tussen 09:45 en 10:00 uur worden door het hele land de kerkklokken geluid als teken van verbinding, verdriet en vreugde. Om 10:00 uur speelt het Concertgebouworkest ons volkslied en worden alle Nederlanders opgeroepen het Wilhelmus mee te spelen of te zingen. Om 10:10 uur begint op televisie een speciaal NOS-programma met een terugblik op voorgaande Koningsdagen. De uitzending wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom en is van 10:10 tot 11:40 uur te zien op NPO 1.

Om 12:00 uur luidt de bel voor de digitale kleedjesmarkt, een vrijmarkt op internet. Kinderen zijn van harte uitgenodigd om een digitale brief aan de koning te sturen, waarin ze naast een felicitatie ook vertellen wat de coronacrisis met hen doet. De brieven worden gebundeld en ’s middags aan de koning aangeboden.

De Oranjebond roept muzikanten en artiesten op om op te treden bij ouderen tussen 15:00 en 16:00 uur.

Een nationale toost op het leven!

Het is de bedoeling dat de dag wordt afgesloten met een thuistoost. Om 16:00 uur heft iedereen het glas op de koning, die 53 jaar wordt. Hij zou zijn verjaardag eigenlijk in Maastricht vieren, maar blijft nu noodgedwongen thuis.

nationale toost

In de avond is er een speciale tv-uitzending waar in beeld wordt gebracht hoe Nederland Koningsdag 2020 viert. Dit programma is te zien van 19:00 tot 19:50 uur op NPO 1.

Nederlandse muziek

Het grootste Oranjefeest van Nederland, dat dit jaar opnieuw op het Chasséveld in Breda georganiseerd zou worden, gaat niet door. Daarom organiseert Radio 538 nu het virtuele koningsfeest. Het gratis coronaproof Oranjefeest is live te volgen op radio, tv en internet.

Ook Q-Music pakt met Koningsdag flink uit. Elk uur zal een andere artiest live een optreden verzorgen. Daarnaast vindt de Q-vrijmarkt plaats, waarbij kinderen t/m 12 jaar een optreden kunnen verzorgen en een klein zakcentje kunnen bijverdienen.

 

Misschien ook interessant:

 

Deze pagina delen met je vrienden ...