Woningnood in de Achterhoek – Vernieuwende woonvormen

Kom naar de Meet Up Achterhoek op 22 juni (of volg de livestream)

Op donderdag 22 juni 2023 om 19:30 uur wordt op evenementenlocatie Streeckgenoot in Doetinchem een gespreksavond georganiseerd door Meet Up Achterhoek. Het thema van deze avond is ‘venieuwende (collectieve) woonvormen’ met betrekking tot de woningnood in de Achterhoek. Wil je meepraten over nieuwe woonvormen of een vernieuwende woonvorm inbrengen? Kom dan naar deze Meet Up Achterhoek. De toegang is vrij. De avond is eventueel ook via livestream te volgen.

Meet Up Achterhoek zijn reizende gespreksavonden door de Achterhoek over actuele, maatschappelijke thema’s. Meet Up Achterhoek wil het constructieve gesprek bevorderen tussen overheid, ondernemers en burgers. Tijdens de meet up staat de microfoon wijd open, maar een open en nieuwsgierige houding is verplicht. De vaste gespreksleider van de avonden is Esther Ruesen. Meet Up Achterhoek wordt mede mogelijk gemaakt door 8RHK Ambassadeurs.

Op 22 juni is de derde gespreksavond waarin het thema Woningnood wordt behandeld. Op 30 maart werd kennisgemaakt met de belangrijkste spelers op de Achterhoekse woningmarkt. Op 11 mei werd ingezoomd op doorstroming op de woningmarkt. Deze thema-serie wordt afgesloten met vernieuwende (collectieve) woonvormen.

Van solo naar samen

Wat hebben de volgende vier ontwikkelingen met elkaar gemeen?

  1. Mensen blijken steeds meer behoefte aan een woonvorm waarin je een beetje zorg draagt voor elkaar.
  2. Inwoners slaan vaker de handen ineen om samen met andere inwoners woningbouwplannen te maken.
  3. Mensen verdiepen zich steeds vaker in de mogelijkheid om hun woning te splitsen of te delen.
  4. Woonvormen waarin verschillende generaties samenkomen winnen aan populariteit.

In verschillende nieuwe woonvormen is een duidelijke rode draad te herkennen: er is een beweging gaande van solo naar samen.
In Meet Up Achterhoek op 22 juni worden woonvormen verkend waarin het gemeenschappelijk belang boven het eigenbelang staat.

René Buiting
Esther Ruesen

Gasten

Gepreksleider Esther Ruesen en sidekick René Buiting gaan in gesprek met verschillende vertegenwoordigers van nieuwe woonvormen.

  • Rosalie de Graaf (RoosArt) schuift aan om te vertellen over het Kleine Huizen Project in Wehl, dat jongeren samen met de Gemeente Doetinchem hebben ontwikkeld.
  • Bewoners van het Knarrenhof Zutphen schuiven aan om te vertellen over hun ervaringen in een hofje waar je zelfstandig woont, maar wel zorg draagt voor elkaar.
  • En Christa Jakobs van Provincie Gelderland vertelt hoe de provincie kan helpen met kennis en subsidie als burgers samen een collectieve woonvorm willen realiseren.

Out of the box denken

Meepraten over deze nieuwe woonvormen? Of wilt u andere vernieuwende woonvormen inbrengen? Kom dan naar de Meet Up Achterhoek op 22 juni in Streeckgenoot, Spinbaan 21a in Doetinchem. Start is om 19:30 uur (inloop vanaf 19:00 uur) en toegang is vrij.

Parkeren

Parkeren is gratis bij het treinstation aan de Stationsstraat in Doetinchem (dichtbij het treinstation). Dit ligt op 5 minuten lopen vanaf Streeckgenoot. Betaald parkeren is beperkt mogelijk aan de Spinbaan, overige (betaald) parkeerplekken zijn te vinden aan de C.Missetstraat en de Terborgseweg.

Livestream

De avonden zijn zowel in de zaal bij te wonen, als online via livestream. Klik op de knop voor een plaats in de zaal of een linkje om vanuit je luie stoel mee te kunnen praten. Meld je gratis aan (zaal of livestream).

Inspiratie voor dorpsontwikkelingsplan van Drempt

Dorpsraad Drempt (Dorpsbelang Drempt) ontving deze uitnodiging van Meet Up Achterhoek om ook mee te praten over vernieuwende woonvormen in de Achterhoek. Dat lijkt wellicht een inspiratiebron voor de bewonersavond van DOP Drempt over het dorpsontwikkelingsplan een week later op woensdag 28 juni !

• omslagafbeelding: Knarrenhof Zutphen (Meet Up Achterhoek)

Deze pagina delen met je vrienden ...