Bomenbelang Bronckhorst plant bomen in Drempt

De jaarlijkse boomplantdag van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst vindt dit jaar plaats in Drempt, in het parkje de Braamberg naast de Rijksweg. Op zaterdag 7 december plant de vereniging daar rond 13:00 uur een Europese hopbeuk en een zevenzonenboom.

Sinds 2015 plant Vereniging Bomenbelang ieder jaar in november of december een al wat grotere boom op een openbare plek in de gemeente Bronckhorst. Tot nu toe werden alle bomen geplant in Vorden, te weten bij Hackfort (moeraseik), op de Bleek (katsoeraboom) en voor de kerk (zilverlinde). Dit jaar schenkt de vereniging maar liefst twee bomen aan Drempt. Deze komen te staan in het onlangs opgeknapte Park De Braamberg, de ‘voortuin’ van Voor-Drempt in Engelse landschapsstijl.

Hopbeuk

(Ostrya)

De hopbeuk (Ostrya) is een langzaam groeiende boom met in zijn eerste jaren een kegelvormige kroon. Later verschijnen aan de zich splitsende hoofdstam breed afstaande zijtakken, waardoor de kroon ronder wordt. Uiteindelijk kan de boom ruim 12 meter breed worden. Het eironde tot ovale blad heeft een dubbel gezaagde bladrand en verkleurt in de herfst geel. De hopbeuk bloeit in mei en juni uitbundig met geelgroene, mannelijke katjes van circa 4 – 6 cm en onopvallende vrouwelijke bloemen in kleine aartjes. Deze groeien eenmaal bevrucht uit tot vruchten die de vorm hebben van hopbellen en circa 6 cm lang zijn. De boom verlangt een warme en beschutte standplaats en groeit op alle, zelfs zeer droge, bodems. De hopbeuk is een klimaatbestendige boom.

Persoon tegen hopbeuk in het park

Zevenzonenboom

(Heptacodium miconioides)

De zevenzonenboom (Heptacodium miconioides) begint als struik en groeit uiteindelijk uit tot een kleine boom met een vaasvormige tot ronde kroon tot circa 7 meter hoog. De jonge twijgen zijn licht grijsgroen, de oudere bast kleurt bruin tot geelbruin en schilfert in vrij lange stroken af. De bladeren zijn donkergroen en in de bladschijf zijn drie hoofdnerven zichtbaar. Soms is een purperen herfstkleur zichtbaar. De bloemen zijn wit en openen in september in grote pluimen. Iedere topbloem aan de hoofd- en zijscheuten in de pluim wordt omgeven door een krans van drie tot zes bloemen. Hier is de Nederlandse naam Zevenzonenboom van afgeleid. Als de boom uitgebloeid is, valt de witte bloemkroon af en groeit de kelk uit en kleurt gedurende meerdere weken paars-rood. Deze boom heeft daardoor een langere sierwaarde. Hij verdraagt vrijwel iedere grond, mits vochthoudend maar goed doorlatend en voldoende voedzaam.

Zevenzonenboom in het park

 

Oudere berichten over Park De Braamberg:

 

Deze pagina delen met je vrienden ...