Keppel in beeld bij tv-serie ‘Langs de IJssel’ met Huub Stapel

Vanaf zaterdag 2 september is bij Omroep MAX de vijfdelige tv-serie ‘Langs de IJssel ‘ te zien. Hierin trekt presentator Huub Stapel langs de IJssel van Westervoort tot Ketelmeer bij Kampen en heeft hij ook aandacht voor Laag-Keppel en Hoog-Keppel.

Huub Stapel noemt de IJssel de meest eigenzinnige rivier van ons land, want ze stroomt niet zoals andere rivieren van oost naar west, maar richting het noorden. De presentator onderzoekt in deze serie welke rol de rivier speelt in het landschap, de geschiedenis en in de levens van mensen die aan de oevers wonen. In zijn zoektocht ontdekt Huub Stapel dat er in Laag-Keppel aan de IJssel van 1794 tot 1983 een ijzergieterij heeft gestaan, op de plek waar nu de Olmiuslaan ligt. Met een watermolen werd ijzeroer gewonnen dat als erts in de gieterij werd gebruikt.

De ijzergieterij is er niet meer, maar er zijn nog altijd vele ijzeren grafzerken te vinden op de begraafplaats rondom de Dorpskerk in Hoog-Keppel. Huub Stapel gaat daarover in gesprek met Henny Dokter die in 2015 in de Dorpskerk in zijn woonplaats een tentoonstelling organiseerde over de Keppelsche IJzergieterij. “IJzeren grafzerken zijn uniek, dat zie je niet veel. Hier op de begraafplaats liggen er veel, sommige zijn ware kunstwerken. Naast de grafzerken zijn er ook nog een paar ijzeren tuinbankjes bewaard gebleven die vroeger in de fabriek zijn gemaakt. Een daarvan staat zelfs in het Witte Huis in Washington”, vertelt Henny Dokter over de producten van de Keppelsche IJzergieterij.

Langs de IJssel is vanaf zaterdag 2 september te zien op NPO 2 om 20:40 uur. In aflevering 1 bezoekt Huub Stapel o.a. Doesburg. Hoog- en Laag-Keppel zijn te zien op 9 september in aflevering 2 met de titel ‘De Schatzoeker’.

Deze pagina delen met je vrienden ...