Kerkje Laag-Keppel genomineerd voor Erfgoed Duurzaamheidsprijs

’t Kerkje in Laag-Keppel werd vier jaar geleden volledig gerestaureerd en verduurzaamd. Dit gemeentelijke monument aan de Hummeloseweg 2 is nu genomineerd voor de Erfgoed Duurzaamheidsprijs. Tot 24 september kan er worden gestemd via de website monumenten.nl.

Historie
Het kerkje uit 1880 werd gebouwd voor de Nederlands Hervormde geloofsgemeenschap uit Laag-Keppel en omgeving.  In 1973 is de kerk uit dienst genomen en nadien gebruikt als jeugdsoos, hobbycentrum (Stichting Mensen Zonder Werk) en kunstatelier. De kerk is in 1988 aangewezen als gemeentelijk monument. In 2011 kochten de broers Hulshof en hun partners, het kerkje van de gemeente Bronckhorst. Kunst of Art werd opgericht voor kunstuitleen, kunstverkoop en kunstadvies.

Verduurzaming
Veel eigenaren maken hun monument klaar voor de toekomst. Zij hebben hun monument (deels) verduurzaamd of zijn er volop mee bezig. De familie Hulshof heeft tijdens de restauratie alles bewerkstelligd om het kerkje klaar te maken voor de toekomst echter wel met behoud van de authenticiteit zoals de kerkramen, de mooie ornamenten etc. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een Energielabel A. Zo hebben zij onder andere een warmtepomp en vloerverwarming geïnstalleerd, dubbele wanden en ramen geplaatst en dakbeschot vernieuwd.

Erfgoed Duurzaamheidsprijs
Om bijzondere en uitdagende verduurzamingsprojecten te laten zien, organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen met het Nationaal Restauratiefonds en stichting Nederland Monumentenland weer de Erfgoed Duurzaamheidsprijs. Dit jaar is het kerkje van familiebedrijf Kunst of Art in Laag-Keppel ook genomineerd.

Stem op jouw favoriet
Je vind alle genomineerden op de website www.monumenten.nl/duurzaamheidsprijs. Behoort het kerkje tot jouw favorieten? Tot uiterlijk 24 september kun je stemmen op het meest duurzame monument van 2023 door op het hartje bij het project te klikken.

Het kerkje is geopend tijdens het Open Monumentenweekend op 9 en 10 september a.s.

Deze pagina delen met je vrienden ...