Wijn uit Drempt krijgt net als champagne een beschermde status

Wijn uit de Achterhoek en de Betuwe, ook wel Rivierenlandwijn genoemd, wordt voortaan beschermd tegen namaak. Dat heeft de Europese Commissie besloten na een aanvraag van drie wijngaarden uit dit gebied voor een ‘Appellation d’Origine Protégée’ (AOP), waaronder ’t Heekenbroek Drempt.

EU-regels maken het mogelijk om producten uit Europese landen een beschermde status te geven. Dit moet voorkomen dat andere landen namaakproducten maken. Een bekend voorbeeld hiervan is champagne. Die drank mag alleen die naam krijgen als het in de betreffende Franse regio is gemaakt. Ook de Rivierenlandwijn krijgt nu dus bescherming, wat betekent dat 85 procent van de druiven die in de wijn zijn verwerkt daadwerkelijk uit het gebied moeten komen.

Wijngaard ’t Heekenbroek in Drempt, wijngaard Montferland in Gendringen en het Betuws Wijndomein in Erichem hadden al afspraken over het proces van wijn produceren. Alle drie zitten ook op rivierklei. Dit zorgt voor een unieke smaak die ze willen behouden. Met het geregistreerde keurmerk wordt ook voorkomen dat iemand anders dat keurmerk op zijn fles kan zetten.

Ongeveer twintig jaar terug werden de eerste wijnstokken aangeplant in de regio met nieuwe druivenrassen die speciaal ontwikkeld waren voor het Nederlandse klimaat. De aanplant werd onder meer met behulp van Europese subsidies voor plattelandsvernieuwing gefinancierd. In deze omgeving is ook veel tuinbouw en fruitteelt vanwege de vruchtbare riviergronden. De omstandigheden dragen bij aan de kwaliteit van wijnen en geven ze fruitige aroma’s.

Appellation d’Origine Protégée

Appellation d’origine Contrôlée (vaak afgekort tot AOC of soms tot AC) is sinds 1919 een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten. Sinds 1992 is daar het Europese Appellation d’Origine Protégée (AOP) bij gekomen. Een AOP is een vorm van een beschermde oorsprongsbenaming.

Deze producten moeten voldoen aan de productievoorwaarden die zijn vastgesteld door het INAO. Deze bepalingen zijn zeer streng, en gelden naast wijn ook voor bijvoorbeeld kaas, olijfolie, olijven, honing en noten.

* AOP = Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB)

Wijnboerderij ’t Heekenbroek

Wijnboerderij ’t Heekenbroek is een Nederlands wijndomein gevestigd in Drempt in de Gelderse Achterhoek. ’t Heekenbroek is vernoemd naar het gedeelte van Landgoed De Ulenpas waar de wijngaard aan grenst. Wijngaardeniers Job en Neeltje Huisman zijn in 2005 gestart met de onderneming. In drie fasen werden de druivenstokken geplant. Inmiddels is de plantage zo’n 2 hectare groot.

• bronvermelding: gld.nl, nu.nl, rvo.nl en heekenbroek.nl

Deze pagina delen met je vrienden ...