Try-out concert Cappella ad Fluvium

Zangkoor Cappella ad Fluvium zingt op zondagmiddag 16 februari om 15:30 uur in Drempt. Kom ook kijken en luisteren naar deze try-out in de St. Joriskerk. Kosten voor entree zijn slechts 5 euro.

 

Samen zingen

Ergens in de geschiedenis der mensheid moet het een ongelooflijke ontdekking zijn geweest:    s a m e n  z i n g e n !

 

Koorzang heeft zich in de afgelopen acht eeuwen enorm ontwikkeld. Dat lijkt lang, maar als je de geschiedenis van de mensheid bekijkt is het een wonder dat deze kunst zo’n vlucht heeft genomen. In de elfde eeuw horen we de eenstemmige muziek van Hildegard von Bingen. En in de 16e eeuw schreef Thomas Tallis een koorstuk voor 40 verschillende stemmen. Tussen deze twee uitersten komt in het concert een breed palet aan veelstemmigheid voorbij, van twee tot zestien stemmen, wereldlijk en religieus, van de Middeleeuwen tot de 21 eeuw.

Tijdens het concert lichten vertellers de stukken toe. Luisteraars kunnen zo niet alleen genieten van de muziek: ze kunnen wat ze horen ook beter in een context plaatsen, waardoor de muziek nog meer gaat leven.

 

aankondiging Cappella ad Fluvium St. Joriskerk

 

Het koor bij de rivier

De letterlijke vertaling van ‘Cappella ad Fluvium’ is ‘Het koor bij de rivier’. De zangers komen voornamelijk uit de regio Arnhem en Nijmegen, maar ook uit plaatsen als Dieren, Zutphen, Wageningen en Oss. Voor allen is zingen méér dan gewoon een hobby en dat zorgt voor verbondenheid. De meesten hebben een voorliefde voor ‘oude muziek’, maar schuwen ook ander uitdagend repertoire niet.

Muzikaal leider Peter-Paul van Beekum is een dirigent met een scherp gehoor. Zijn ervaring als professioneel koor- en solozanger zorgt vaak voor nèt dat beetje extra. Hij leidt de goede tot zeer goede zangers, allemaal met ruime koorervaring en ontwikkelde zangtechniek. Er wordt gewerkt met compacte projecten. Er is altijd een goede voorbereiding met meestal 12 à 13 repetities per programma.

Op 16 februari is in de St. Joriskerk, aan de Kerkstraat in Voor-Drempt, het optreden ‘1 tot 16 stemmen’ te beluisteren. Dit zal een deel zijn van het nieuwe programma van Cappelle ad Fluvium. Daarin wordt tot zelfs veertig-stemmigheid ten gehore gebracht

 

Meerstemmigheid

Het nieuwe programma van Cappelle ad Fluvium heet ‘1 tot 40 stemmen – vocale expressie in negen eeuwen’. Hierin etaleert het koor de opbouw van meerstemmigheid, van één tot maar liefst veertig stemmen. Het projectconcert begint met een eenstemmige zang en van daaruit wordt stap voor stap (tweestemmig, driestemmig etc.) toegewerkt naar een grandioze finale: het 40-stemmig ‘Spem in alium’ van Thomas Tallis.

Het programma zal bestaan uit wereldlijke (o.a. madrigalen van Claudio Monteverdi en Carlo Gesualdo) en geestelijke composities (o.a. van William Byrd, Luca Marenzio en Antonio Lotti). Daarbij komen ook hedendaagse componisten aan bod: Morten Lauridsen, Louis Andriessen, Jean Yves Daniel-Lesur  en Maurice Ravel/Clytus Gottwald. Al met al een prachtige staalkaart van de meerstemmige koormuziek. De combinatie van modern en oud, eenvoudig tot zeer complex en veeleisend repertoire maken dit een zeer geschikt programma voor zangers die van een uitdaging houden. De diversiteit aan muziekstijlen en menselijke emoties vormen in dit project een verrassend geheel.

Er zijn al concerten gepland in het weekend van 14 en 15 maart in de Cenakelkerk in Heilig Landstichting en de St. Benulphuskerk in Oosterbeek. Kaarten hiervoor zijn online te reserveren.

 

www.adfluvium.nl

 

 

Misschien ook interessant om te bekijken:

Deze pagina delen met je vrienden ...