Kunnen we samen het Hessenbad open houden?

Van maandag 19 tot en met donderdag 22 maart houdt de werkgroep ‘Behoud het Hessenbad’ een actieweek om zoveel mogelijk leden te werven om samen het zwembad in stand te houden. Vrijwilligers komen in die week bij u aan de deur met de vraag of u lid wil worden van het zwembad om de leefbaarheid in onze dorpen in stand te houden. 

Wat is er aan de hand?

Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Bronckhorst veel voorzieningen geprivatiseerd. Een logische keuze omdat de lasten hoog waren. In dat kader werden ook het Hessenbad en de Hessenhal overgedragen aan stichtingen. Daarbij kwam ook geld mee om deze voorzieningen minstens vijf jaar open te houden. Dat is nu circa zeven jaar geleden en dat geld is bijna op. Door de inzet van veel vrijwilligers kan de Hessenhal inmiddels rendabel worden geëxploiteerd. Bij het Hessenbad is dat moeilijker. Zwembaden kosten nu eenmaal heel veel geld en de toegang is seizoensgebonden. Een openluchtzwembad is ongeveer 18 weken open en daarin moet alles worden verdiend. Voor veel zwembaden is dat moeilijk en het Hessenbad is daar geen uitzondering op. Per jaar zijn de kosten ongeveer 50.000 euro hoger dan de opbrengsten. Nu is het punt bereikt dat dat niet langer vol te houden is.

Sluiten of in stand houden?

Dus staan we als gemeenschap voor de keuze: gaat het Hessenbad misschien zijn laatste jaar in of willen we het behouden. En dat laatste is het geval. Om te beginnen is een zwembad belangrijk voor de gemeenschap. Het is niet alleen een ontmoetingsplaats, maar ook een belangrijk instrument om je gezonder te maken. Daarnaast is het een belangrijk deel van het bewegingsonderwijs, vooral voor de basisscholen. En wat is het dan mooi dat er een zwembad is waar je op de fiets naar toe kunt.

Tot hier en niet verder

Maar de belangrijkste reden om het bad open te houden, heeft te maken met de gemeenschap waarin we leven en de gemeenschap die we willen zijn. Onze voorzieningen brokkelen af. Een zwembad sluiten is niet moeilijk, maar als het eenmaal dicht is, krijg je het nooit meer open.

kind met zwembandjes

Dus wat gaat er gebeuren?

Het Hessenbad heeft subsidies aangevraagd bij de gemeente, de Europese Unie en andere fondsen. Daarmee kan de techniek vernieuwd worden, het bad nog beter geschikt gemaakt worden voor iedereen (dus ook voor gehandicapten en kinderen) en de kosten voor energie worden gedrukt. Daarmee krijgen we een beter, veiliger en goedkoper bad.

Er wordt een vereniging opgericht die het Hessenbad exploiteert. En u kunt allemaal lid worden van deze vereniging. Hierdoor wordt u niet alleen mede-eigenaar van het bad, maar u krijgt met uw lidmaatschap ook onbeperkt toegang tot het bad voor u en drie gezinsleden of andere naasten. En dat voor slechts 100 euro per jaar. Daarnaast wordt het zwembad financieel ondersteund door sponsoren. En uiteraard blijft de verkoop van dagkaarten mogelijk, maar dat kost dan wel 5 euro per persoon. Dus kunt u eigenlijk beter lid worden.
Met dit alles zullen de inkomsten verhogen, zo veel verhogen dat de kosten worden gedekt. En dat is weliswaar uniek, maar ook mogelijk!

Wat wordt er van u verwacht?

Uw steun. Nergens krijgt u met vier mensen onbeperkt toegang tot het zwembad voor 100 euro per jaar. Dat is een hele mooie regeling. Daar kunt u twee dingen mee doen. Er slim, economisch en efficiënt mee omgaan en toegangsbewijzen handig onder elkaar verdelen. Niemand zal u daarbij tegenhouden. Maar u zou ook kunnen zeggen: ik word vooral lid omdat ik geloof in het zwembad, geloof in het plan en geloof in onze toekomst als gemeenschap. En dat laatste is nodig om ons Hessenbad duurzaam te redden.

 

• meer informatie: www.hessenbad.nl

• download aanmeldformulier

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in dit bericht over het concert van de Koninklijke Militaire Kapel in de Hessenhal op donderdag 22 maart.

 

 

Deze pagina delen met je vrienden ...