Kom je ook gratis planten uitgraven?

Meld je dan nu aan
voor de eerste Struikrooftocht in Drempt!

Zaterdag 23 oktober 2021 tussen 10:00 en 14:00 uur kunt u planten en struiken uit de tuinen graven van de sloopwoningen aan het Waardeel in Drempt. Acht seniorenwoningen van Sité Woondiensten maken plaats voor nieuwbouw van comfortabele, energiezuinige en levensloopbestendige woningen. Om te voorkomen dat alle planten verloren gaan, mogen buurtbewoners deze gratis uitgraven en in eigen tuin zetten.

Vooraf aanmelden

Struikrover Marieke van der Zeijden coördineert deze eerste ‘Struikrooftocht’ in Drempt. Zij is het aanspreekpunt van de opdrachtgever Sité Woondiensten. Na de nodige voorbereidingen (o.a. contact met gemeente Bronckhorst en Dorpsraad Drempt) heeft zij gezorgd voor de uitnodiging, huis-aan-huis werd een flyer bezorgd. Op zaterdag 23 oktober ontvangt zij alle bewoners en gaat ook zelf mee ‘Struikroven’.

Om enig idee te krijgen hoeveel mensen deze dag willen struikroven, worden belangstellenden gevraagd zich nu al aan te melden via e-mailadres info@struikroven.nl.

De samenkomst is zaterdagmorgen 23 oktober om 10:00 uur op het pleintje/grasveld voor de sloopwoningen aan het Waardeel in Voor-Drempt.

Flyer Struikroven Waardeel Drempt
– klik op de afbeelding voor een vergroting [pdf] –

Stichting Struikroven

De laatste jaren groeit de behoefte om bestaand groen te behouden bij woonprojecten. Steeds vaker zijn er initiatieven om planten en struiken te verplaatsen bij renovatie, sloop en nieuwbouw van huizen.

Wat in 2017 uit buurtinitiatieven in Eindhoven is ontstaan, is dit jaar een stichting geworden. Stichting Struikroven organiseert samen met gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars steeds vaker ‘struikrooftochten’.

Door heel Nederland zijn lokale ‘Struikrovers’ actief in hun eigen regio. Zij worden ondersteund door de Stichting Struikroven. Het hoofdkwartier in Eindhoven zorgt met enthousiasme en overtuiging voor kennisdeling, doorontwikkeling en verspreiding van Struikroven door heel Nederland.

Doel

Stichting Struikroven streeft ernaar dat Struikroven als vast onderdeel in elk sloop- en renovatieproces in Nederland wordt ingezet. Het doel is dat het vanzelfsprekend wordt dat bestaand groen wordt hergebruikt bij alle woonprojecten.

De stichting bouwt aan een community waar bedrijven, overheden en bewoners samenwerken om bestaand groen te behouden door te redden (op de plek te laten staan waar dat kan) of te herplanten.

In elke gemeente of regio worden Struikrovers opgeleid en ingezet om hieraan mee te bouwen.

Alleen maar voordelen

Er wordt nu veel gesproken over klimaatcrisis, maar ook over versterking van sociale contacten in buurten. Struikroven is een leuk en simpel antwoord op beide uitdagingen.

  • Met deze acties zorgt men voor vergroening van de tuinen en worden buurten klimaatbestendig gemaakt.
  • Het stimuleren van een groenere omgeving zorgt voor gezondere mensen.
  • De biodiversiteit wordt behouden of zelfs verbeterd.
  • Met het struikroven wordt ook bewustwording gestimuleerd rondom duurzaamheid.
  • Iedereen uit de buurt mag mee doen. Vaak is dit het begin van meer sociale contacten en verbinding.
  • Stichting Struikroven stimuleert samenwerking. Zij helpen gemeenten en woningcorporaties te verbinden met de leefwereld van de burgers.

Bekijk ook de video met initiatiefnemer van Stichting Struikroven: Bernice Kamphuis. Zij vertelt over het planten redden van de sloop.

www.struikroven.nu

Deze pagina delen met je vrienden ...