Iris Jaspers nu ook Wereldkampioen Artistic Aerial Hoop

Enkele maanden terug won Iris Jaspers uit Drempt 2x goud en 1x zilver tijdens het Nederlands Kampioenschap Aerial en Pole. Als tweevoudig winnaar in de discipline hoepel (luchthoepel en artistieke hoepel) kwalificeerde zij zich rechtstreeks voor het Wereld Kampioenschap. Afgelopen weekend vond het WK online plaats en ook nu won Iris bij Artistic Hoop Junior Mixed.

Virtuele competitie

De veiligheid van de juryleden, atleten, commissieleden, vrijwilligers en supporters is van het grootste belang voor de IPSF (International Pole Sports Federation). De organisatie was er niet van overtuigd dat er een live-evenement georganiseerd kon worden. Vanwege veel onzekerheid werd begin dit jaar al de beslissing genomen om een virtuele competitie aan te kondigen.

De ‘World Pole and Aerial Championships 2021’ vonden 22, 23 en 24 oktober plaats en waren in een livestream via de website www.polesports.org te volgen. De Nederlandse atleten hebben hun routine laten filmen door Paalsport Bond Nederland en deze video’s zijn digitaal beoordeeld door juryleden wereldwijd. Bij artistieke luchthoepel wordt gekeken naar flexibiliteit, kracht, balans en choreografie.

Alle opgenomen filmpjes werden per categorie achter elkaar vertoont in de livestream. Na elke routine kwam de jurybeoordeling in beeld en werd de uitslag in de deelnemerslijst weergegeven. Nadat alle atleten op beeld voorbij waren gekomen volgde de virtuele prijsuitreiking met het volkslied van de winnaar.

Verwarring

Vrijdag deed Iris mee bij Aerial Hoop Junior Mixed. Hier moest zij meerdere landen aan zich voorbij laten gaan. Zaterdag 23 oktober, aan het eind van de middag, was Artistic Hoop Junior Mixed aan de beurt. Voor de kijkers eindigde Iris Jaspers voor Nederland op de derde plek.

Hier ontstond de verwarring bij Iris, haar familie en trainer. Zij wisten de persoonlijke beoordeling van 71,8 punten al en begrepen niet dat hier een lagere score werd gegeven. Na telefoontjes met de bond en IPSF bleek er sprake te zijn van een menselijke fout en werden diverse vermeldingen als snel gerectificeerd.

Officiële huldiging

Een officiële huldiging van alle behaalde successen tijdens het NK en WK volgt op 7 november a.s. Iris zal maar liefst vier medailles ontvangen, 3x goud en 1x zilver. Of deze feestelijkheden ook online te volgen zijn is op dit moment nog niet bekend.

Deze pagina delen met je vrienden ...