St. Joriskerk zet haar deuren open

Traditioneel zet de St. Joriskerk in Drempt in de maanden juli en augustus elke zaterdag haar deuren open voor het “publiek”. Op deze manier kunnen bezoekers deze unieke kerk eens van binnen bekijken. 

De kerk van Drempt wordt in 1067 voor het eerst in de archieven genoemd. Het verhaal gaat echter dat de kerk door Karel de Grote in de 8e eeuw gesticht is. De tufstenen toren stamt uit de twaalfde eeuw. In de veertiende eeuw is de toren verhoogd en in de vijftiende eeuw is een traptoren toegevoegd. Het éénbeukige koor met netgewelf stamt uit de vijftiende eeuw; het schip uit de vroege zestiende eeuw is in de negentiende eeuw wegens bouwvalligheid gesloopt. De restauratie van de kerk, na de oorlog begonnen, is in 1959 voltooid.

Ter verbetering van de akoestiek zijn in 1964 tien wandtapijten aangebracht. Naar ontwerp van Gunhild Kristensen door de Dremptse bevolking in huisvlijt geknoopt in de noorse rye-techniek, twee meter breed, drie meter lang: de morgenster, de distel, het kruis, de palmtak, de wijnstok, de mosterdplant, het geknakte riet, de zon der gerechtigheid, de fontein des levens en de korenaren.

In de kerk vindt u verder beeldhouwwerk van Eduard van Kuilenburg, gemaakt in 1954. Symbolen voor de vier evangelisten, vier doopsymbolen, de zeven hoofdzonden, de zeven werken van barmhartigheid, een duiveltje, een engeltje en de twaalf artikelen van het geloof.

Open zaterdagen met diverse activiteiten

Tijdens de open zaterdagen zijn er diverse activiteiten en zijn er gastvrouwen en gastheren aanwezig die u de nodige informatie kunnen verschaffen. Voor koffie en thee wordt ook gezorgd en is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt natuurlijk op prijs gesteld. De deuren staan van 11:00 tot 17:00 uur open.

7 juli: Truus Hiddink en Imelada Uzunovic

Truus Hiddink maakt vooral sieraden gemaakt met glas d.m.v. glasfusing en glasspainting. Ieder product is weer anders, er is geen tweede van. Ook heeft ze lang eigen glaskralen gemaakt.

Imelada Uzunovic is eind 1993 vanuit Bosnië naar Nederland gevlucht i.v.m. de oorlog in voormalige Joegoslavië. In Nederland heeft ze bijna 20 jaar met veel plezier fulltime als pedagogisch medewerkster gewerkt, maar door bedrijfseconomische redenen haar werk kwijtgeraakt.
Toen ontstond de ruimte om wat anders te gaan proberen en doen. Als groot liefhebber van kunst en natuur kwam ze er al snel achter dat ze met wolvilt wilde werken. Ze ontwerpt en produceert producten van vilt en textiel. Elk product is uniek, duurzaam en handgemaakt. Liefst werkt ze met pure wol, linnen, katoen, zijde en jute. Vooral de combinaties van deze materialen geven vaak verrassend effect.

14 juli: familie Klein Falckenborg

Marietje Holkamp Klein Falckenborg komt met Noorse wanten in alle kleuren en motieven.
Lies Wolterink-Klein Falckenborg komt met boetseerbeelden en Baby Born kleertjes (gebreide poppenkleding).
Laura Pasman-Klein Falckenborg komt met Grolsche wanten.
Hermien Agelink-Klein Falckenborg en Monique Lendering komen met schilderijen.
Lies Wolterink-Klein Falckenborg met handwerk en boetseren.

21 juli: Anne-Marie Surtel

Anne-Marie Surtel is in 1985 begonnen met portret- en model boetseren in zowel brons als in klei aan de Lindenberg te Nijmegen. Daarnaast schildert zij vooral portretten maar ook figuratief en abstract werk. Ze heeft geruime tijd les gehad van verscheidene regionaal bekende schilders. Momenteel werkt zij met verschillende technieken aan een scala van onderwerpen, waaronder ook het maken van sieraden van Nespresso koffie-cups.

28 juli: Riek Bruggink en Garri Jansen

Riek Bruggink-te Voortwis houdt zich, zolang ze zich herinnert, bezig met textiele werkvormen in allerlei technieken en ze heeft enkele onderwijsaktes op dit terrein. Al jaren echter is haar grote passie het weven op een weefgetouw. Ze vindt het een uitdaging om binnen de grenzen van de weeftechniek steeds nieuwe mogelijkheden te ontdekken en haar ideeën vorm te geven.
Na enkele basiscursussen in de weeftechniek zijn het vooral haar eigen experimenten die bijdragen aan haar ontwikkeling. Ze wordt nog steeds uitgedaagd door de technische kant van het weven op een getouw en tevens door aangereikte thema’s en door ritmes en structuren.
Op verzoek geeft ze cursussen in bepaalde weeftechnieken en houdt ze lezingen over haar werk.
Vanaf 1998 heeft ze zo’n veertig persoonlijke tentoonstellingen mogen inrichten. Daarnaast exposeerde ze samen met anderen op landelijke textieltentoonstellingen in Nederland en op een Europese tentoonstelling in Litouwen.

Garri Jansen maakt al jaren lang geborduurde kaarten. De opbrengst van de verkoop hiervan is voor Het Rode Kruis.

4 augustus: Maggy Deenik en Harrie van Amerongen

Maggy Deenik laat deze dag keramiek zien. Haar opleiding MBO keramiek heeft ze in Gouda gevolgd. Ze is vaak te vinden op markten van oude ambachten, demonstreert enthousiast of draait daar met kinderen en volwassenen. Haar werk is gevarieerd. Ze gebruikt verschillende technieken, heeft verschillende stijlen en is toch herkenbaar in haar werk. Ze zal ter plekke een demonstratie geven.

Harrie van Amerongen heeft diverse tekeningen gemaakt van fantasiebloemen- en planten en exposeert deze vandaag.

11 augustus: Dick Scheffer, Garri Jansen en Hennie Remmelink

Dick Scheffer, tot voor enige jaren terug de organist van de St Joriskerk in Drempt, zal deze dag het orgel bespelen.

Garri Jansen maakt al jaren lang geborduurde kaarten. De opbrengst van de verkoop hiervan is voor Het Rode Kruis.

Hennie Remmelink is aanwezig met Grols breiwerk; o.a. wanten, mutsen, haarbanden, kindervestjes en sokjes.

18 augustus Fam. Landsman, Harry van Amerongen en Garri Jansen

De familie Landsman gaat die dag ’s ochtends vooral orgel en piano muziek verzorgen. Veel bekende en minder bekende werken bewerkt voor orgel. In de loop van de middag wordt er gezongen, deels met pianobegeleiding en orgel.

Garri Jansen maakt al jaren lang geborduurde kaarten. De opbrengst van de verkoop hiervan is voor Het Rode Kruis.

Harrie van Amerongen heeft diverse tekeningen gemaakt van fantasiebloemen- en planten en exposeert deze vandaag.

25 augustus Ans Langenhof, Paul Teunissen en Angelika Profft

De voorliefde van Ans Langenhof gaat uit naar het boetseren. De objecten bouwt ze op uit stroken klei. Na droging bakt ze het biscuit en brengt ze de glazuren aan waarna het opnieuw gestookt wordt, soms meerdere keren om krachtige kleuren te krijgen. Een andere keer gebruikt ze engobes (kleislib met kleur) en pigmenten bij het opbouwen. Het resultaat geeft haar de voldoening om door te gaan met het experimenteren van vormen en materiaal. Ieder werk is een unica. Kom haar keramiek bewonderen.

De schilderijen van Paul Teunissen ontstaan spontaan op het doek of papier. Gedurende het proces begint er iets naar voren te komen waar hij dan op doorwerkt, het weghaalt en weer opnieuw begint. Daarbij staan er allerlei voorwerpen om hem heen die hij kan gebruiken in zijn werken zoals dekseltjes, stukjes hout, papier, zand en soms haar van hemzelf. Hij probeert uitdrukking te geven aan de nieuwe omgang met de werkelijkheid. Sterke wisselingen van beelden bepalen het leven van alledag. Deze schommelingen komen terug in zijn werken, die je aan het denken zet. Wat zie je ? Is het de mooie kant van het leven of de verschrikkingen?

Angelika Profft demonstreert diamond painting. Zij heeft een voorkeur voor full paintings met vierkante steentjes. Het liefst paint ze dieren zoals katten, honden, vlinders, kippen en koeien maar ook wel Mickey Mouse, Winnie de Poeh en Paw Patrol. Diamond painting is voor haar leuk en rustgevend werk.

 

• meer informatie: Facebook-pagina St. Joriskerk

 

Deze pagina delen met je vrienden ...