Jonge vrijbuiter haalt de Canadezen op uit Drempt

Dochter Wilma en kleinzoon Roy Vermeulen onthulden op 1 oktober jl. de plaquette ter ere van vader/opa Gerrit Vermeulen op de stadspoort van Doesburg. Wie nu komend vanuit Drempt via de Kraakselaan Doesburg inrijdt, kan op de nieuwe stadspoort aan de rechterzijde de herinneringsplaat zien. Gerrit Vermeulen is één van de verzetshelden van Doesburg. Hij was het die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Drempt liep om de Canadezen te halen door ze te overtuigen dat de weinig achtergebleven Duitse soldaten in Doesburg zich zouden overgeven. Initiatiefnemer van de plaquette is Henk IJbema. IJbema is verbonden aan HetHuisDoesburg, een organisatie die de geschiedenis van Doesburg uitpluist en vastlegt.

Kraakschelaan

Tijdens het Beleg van Doesburg van 2 t/m 16 april 1945 gaat de toen 20-jarige Gerhardus Antonius (Gerrit) Vermeulen meerdere malen door de Duitse linies in de Batterijen (Hoge Linie) om contact te zoeken met de Canadezen in Drempt. Hij wil ze laten weten dat de Duitse bezetting in Doesburg weinig tegenstand kan bieden, maar ook dat het zinloos is de stad met hun beschietingen te verwoesten. Zijn moed wordt uiteindelijk beloond. In de vroege ochtend van maandag 16 april 1945 kom Gerrit via de ‘Kraakschelaan’ terug met een patrouille Canadezen. De bezetters gaven zich zonder strijd over. De plaquette hangt nu op de plek waar hij in april 1945 heeft gelopen.

Stadswandeling

Vermeulen is overigens niet de enige dappere man die een plaquette heeft in Doesburg. Ook drie anderen kregen in de afgelopen weken een messing herinneringsplaat. Het betreft drogist Philippus Gastelaars en verzetsmannen Cornelis Ruizendaal en Gerrit Wiechert Kleisen. De onthullingen zouden vorig voorjaar al zijn, maar vanwege corona was het lange tijd niet mogelijk om met meerdere mensen bij elkaar te komen.

Henk IJbema heeft ook een stadswandeling gemaakt langs plekken die een rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze is verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV.

bronvermelding:
• website gelderlander.nl
• website doesburg.nl
• video doesburg.tv

Deze pagina delen met je vrienden ...